Jak se vyhnout exekuci

Pokud jste zadluženi, je možné, že vám hrozí exekuce. Jak se jí vyhnout? Především svou situaci musíte řešit a připustit si ji. Většina lidí, kteří jsou exekucí zaskočeni, o ní přitom věděli dopředu a mohli předpokládat, že se jí nevyhnou. Takže základem je mít o svých financích a závazcích přehled. Nezavírejte před problémy oči, tím vše jen zhoršíte.

Co můžete udělat proto, abyste exekuci odvrátili?

Mějte přehled o tom, kde a co dlužíte

Veďte si podrobné záznamy o svých financích. Pokud si nejste úplně jisti, můžete nahlédnout do registrů dlužníků a Centrální evidence exekucí, zda vám něco neuniklo.

Přebírejte poštu

Přebírejte si veškerou korespondenci, abyste byli v obraze a dostali včas upozornění o případné exekuci. Do Centrální evidence obyvatel na obecním úřadě můžete nahlásit svou aktuální adresu, abyste měli jistotu, že vám vše přijde. Možností je i zřízení datové schránky.

Zkuste refinancování půjček

Refinancování půjček jejich převodem jinam, nebo sloučení všech půjček do jedné, takzvanou konsolidaci, nabízí mnoho bank i nebankovních společností. Můžete získat výhodnější podmínky, nižší úrok nebo si prodloužit dobu splácení.

Neřešte půjčku půjčkou

Pokud se snažíte zamezit exekuci tím, že nesplacenou půjčku řešíte další půjčkou, dostanete se do začarovaného kruhu dluhů.

Komunikujte s exekutorem

Zkuste se domluvit na jiných podmínkách splácení. Lepší je zkusit domluvu než čekat, kdy vám bude zabaven váš majetek. Kontakt najdete na stránkách Exekutorské komory.

Poraďte se s odborníky

Využijte bezplatnou právní pomoc v poradnách, které najdete v některých větších městech. Odborníci vám zde poradí a odpoví na otázky. Je ale nutné dopředu se objednat.