Rizika a nástrahy půjček do 5 minut na účet

Rychlé půjčky využívá čím dál více lidí a obracejí se s důvěrou se svými finančními problémy na nebankovní společnosti. Půjčky ihned (do 5 minut) na účet znějí lákavě – kdo by nechtěl mít peníze ihned na svém běžném účtu a čerpat částku podle své libosti? I tyto půjčky ale mohou mít určitá rizika. S jakými nástrahami se mohou zájemci setkat?

Kdy získají klienti peníze do 5 minut na účet?

Půjčky ihned - do 5 minut - na účtu jsou určeny lidem, kteří potřebují peníze na úhradu nečekaných nákladů a výplatní den mají stále daleko. Opravdu dostanou finance na účet během pár minut? Každá žádost o půjčku prochází určitým procesem a v mnoha případech ho nelze uspíšit. Žadatel musí vyplnit žádost, nahrát potřebné dokumenty a vyčkat na posouzení žádosti. Po schválení žádosti ale klienti mohou mít peníze skutečně do 5 minut na účtu, jestliže vlastní účet u stejné banky jako společnost.

Podstatné je zvážit dopad půjčky na domácí rozpočet

Všichni žadatelé by si měli odpovědět na otázku, zda zvládnou tuto krátkodobou půjčku splatit. Neměli by se spoléhat na to, že jejich úvěruschopnost posoudí společnost. Důležité je promyslet si, zda půjčka dlužníkům příští měsíc nenaruší rodinný rozpočet a nebudou si muset opět půjčit, tentokrát za horších podmínek. Každá domácnost by se měla naučit vytvářet finanční rezervy pro případ nenadálých výdajů.

Pravidlem je nikdy neplatit poplatek předem

I když nový zákon o spotřebitelském úvěru značně zredukoval počet lichvářských společností, stále se na internetu najdou podnikavci, kteří slibují půjčku, ale až po odeslání několikatisícového poplatku. Solidní hráči na nebankovním trhu s půjčkami žádné takové poplatky nevybírají a každý zájemce o úvěr by měl zbystřit, jestliže se s takovým poplatkem setká.

Vyplatí se číst smlouvy

Než žadatelé o půjčku cokoliv podepíšou, měli by si zjistit, jaké jsou podmínky půjčky – nejen výše úroku či poplatku, ale také sankce za nesplacení půjčky nebo výše poplatků za prodloužení splatnosti. Rovněž by si měli všímat toho, jakým způsobem se řeší spory. Narazit mohou na rozhodčí doložku, která znamená, že spory rozsoudí rozhodčí soudce a dlužník se vzdává práva na vyřešení sporu soudní cestou.

Dlouhodobé půjčky se zajištěním nemovitosti

Půjčky ihned na účet mohou být nejen krátkodobé, ale i dlouhodobé. U střednědobých nebo dlouhodobých úvěrů musejí zájemci o úvěr prokázat dostatečný příjem, přizvat spolužadatele, najít ručitele nebo zastavit svou nemovitost. Pokud ale podcení své platební schopnosti a dostanou se do prodlení se splátkami, může se stát, že o svou nemovitost přijdou.

Nevýhodný úrok, když se nesplácí včas

Krátkodobé půjčky s běžnou splatností do jednoho měsíce jsou úročeny vysokou RPSN v řádech až desítek tisíc procent, která je ale brána za celý rok. Pokud žadatel bude schopen splatit půjčku v řádné době splatnosti, přeplatí za měsíc pár set až tisíc korun podle výše půjčky. Problém nastává, jestliže si dlužníci neustále posouvají datum splatnosti za příslušný poplatek. V konečném důsledku mohou přeplatit až desítky tisíc korun.